Artrose, een nieuwe aanpak !!

Artrose, een nieuwe aanpak !!

Artrose, ook wel chronische degeneratieve artropathie genoemd, is een ontstekingsziekte die de gewrichten aantast en die gepaard gaat met  pijn overdag en met een geleidelijke vermindering van de gewrichtsmobiliteit. Artrose tast in de meeste gevallen de knie-, de heup- en de vingergewrichten aan.

De eerste symptomen verschijnen meestal rond 40-50 jaar, maar soms vroeger.

Bij deze chronische ziekte verschijnt de pijn na een relatief lange ontstekingsfenomeen die de vernietiging van het gewrichtskraakbeen teweeg brengt. Met de geleidelijke verdwijning van de kraakbeenweefsels vermindert de gewrichtsafstand en kan het gewricht zijn “bumper” functie niet meer uitoefenen bij de botschokken veroorzaakt door de beweging.

Hierbij komt dat de verdwijning van het gewrichtskraakbeen vergezeld wordt met een toename van het beenweefsel en met de vermindering van de gewrichtsmobiliteit.

Het ontstekingsprocess *

Bij onstekingen ondervind men de bevrijding van het arachidonzuur die een kettingreactie teweeg brengt met de activering van ontstekingsbevorderende molecules.

–              De leukotriënen, geproduceerd door de 5- lipo-oxygenasen ( 5-LOX)

–              De prostaglandines en de A2 thomboxane, geproduceerd door de cyclo-oxygenasen ( COX 1 en 2 )

De 5-LOX werking komt in het ontstekingsprocess tussen mits de productie van leukotriënen ( waaronder sommigen met een hoge ontstekings- en allergisch vermogen)

De COX-1 werking is belangrijk voor ons organisme, ze draagt o.a. bij tot de productie van het slijmvlies dat onze maag-en darmwanden beschermt. De werking is spijtig genoeg verhinderd door het verbruik van NSAI’s ( niet steroïde anti-inflammatoren zoals ibuprofeen of nog diclofenac, …). Dit gaat gepaard met niet geringe gevolgen : toename van de bloedingstijd, gastritis, gastroduodenaal ulcus, nierinsufficiëntie…

De COX-2 werking komt normaal niet voor. De  werking verschijnt pas bij onstekingen en produceert ontstekingsstimulerende.

Hieruit blijkt dat, om een goede ontstekingswerking zonder ongewenste aandoeningen ( gastritis, maag- en darmzweer) te bekomen, een remedie aangewend moet worden die bij voorkeur op de COX-2 en LOX-5 wegen een werking heeft.

De oplossing : de Perna Canaliculus

De artrose remmende oplossing van de Maori’s.

Recente studies tonen aan dat de Maori’s van Nieuw- Zeeland weinig lijden aan ontstekingsaandoeningen zoals artrose. Verder werd er de link gelegd met het hoog gebruik van de groenlippige mossel ( Perna canaliculus ) van Nieuw-Zeeland in de eetgewoontes van de Maori bevolking.

De vorsers van de Royal Melbourne Institute of Technology University, onder de leiding van Prof. Robert Borland, ontdekten de actieve ingrediënten van de Perna canaliculus : het lipiden- bestanddeel (overwegend de Omega 3 onverzadigde vetzuren ) werden verantwoordelijk bevonden voor het ontstekingsremmende effect.

De Perna canaliculus of de groenlippige mossel

De Perna canaliculus,ook groenlippige mossel genoemd, wordt in de Malborough Sounds streek van Nieuw-Zeeland geoogst. De groenlippige mossels van de Malborough Sounds genieten van een bevoorrechte zeevoeding, aangebracht door de Stille Oceaan.

De mosseloogst is gecontroleerd door de MAF ( Ministerie van Agricultuur en Visserij ) van Nieuw-Zeeland en beantwoord aan de strengste kwaliteitsstandaarden. De Malborough Sounds zeewaters worden regelmatig gestaafd m.b.t. de zuiverheid van het zeewater en de afwezigheid van waterbezoedeling.

Voornaamste componenten:

De groenlippige mossel uit Nieuw-Zeeland bevat een uitzonderlijke groep van niet-polaire omega 3 vetzuren. Dit  unieke omega 3 vetzuren complex is enkel te vinden bij deze species en is nergens te vinden bij andere schelp- en schaaldieren.

Deze groep bevat lange ketting poly-onverzadigde vetzuren die een essentiële rol spelen in de menselijke gezondheid. De 4 voornaamste omega 3 vetzuren zijn de octadecapentaeon vetzuren ( OPA ), de eïcosatetraeon vetzuren ( ETA), de eïcosapentaeon vetzuren ( EPA ) en tenslotte de docohexaeon vetzuren ( DHA ).

Het zijn juist deze vetzuren die een invloed hebben op de omvorming van het arachidon vetzuur in onstekings-stimulerende eïcosanoïden (1) en die uiterst selectief het ontstekingsfenomeen afremmen.

Eigenshappen :

– Onstekingsremmende actie bij de behandeling van artrose.

De aanwezigheid van deze bijzondere ontstekingsremmende vetzuren cocktail in het lipidenextract, i.v.m. klassieke medische ontstekingsremmers ( NSAI’s en corticosteroïden ) is gekenmerkt door de afwezigheid van neveneffecten en een betere tolerantie bij een behandeling op lang termijn. Meerdere studies tonen aan dat ze een meer laattijdige, maar ook meer langdurige (ontstekingswerende) actie vertonen dan klassieke ontstekingsremmers.  Deze eigenschappen geven hen een bijzondere interesse bij de behandeling van artrose. Artrose is immers een chronische inflammatorische artropathie die een lange behandeling eist.

Met zijn bijzondere samenstelling vertoont het lipidenextract van de Perna canaliculus zijn hoedanigheid om efficiënt de productie van ontstekingsmediatoren te regelen..

– Positieve werking bij astmalijders.

Volgens een verslag dat in de European Respiratory Journal verscheen **, zou de aanvulling van de voeding met  groenlippige mosselextracten ( Perna canaliculus) bij astmalijders de symptomen verlichten en het longvermogen bevorderen.

Deze dubbelblinde studie ( door de farma- bedrijven gebruikte standaardprocedure om de doeltreffendheid en de onschadelijkheid van een nieuwe behandeling te testen ) vertoonde een ( statistisch) significante daling van de dagelijkse hoestfrequentie en een toename van het ademvermogen. De groep die het Perniso*** mosselextract kreeg vertoonde tevens minder nachtontwaken en vergde minder astma- geneesmiddelen dan de placebo- groep, alhoewel deze laatste waarneming statistisch niet significant is.

– Actie bij de sportbeoefenaars : explosief, krachtig en volhardend bij topatleten.

Het gestabiliseerde lipidenextract van de Perna canaliculus is in het bijzonder efficiënt bij sportbeoefenaars in de mate dat het bijzondere en unieke vetzuren aanbrengt die de ontstekingen, veroorzaakt door intensive training, regelt.

Een verhoging van het longvermogen

Een verbetering van de VO max

Een snellere uitschakeling van melkzuur

Een snellere recuperatie

Voorbeeld van een product dat Perna canaliculus bevat : Perniso®

Perniso® bevat een unieke groep van zee- lipiden, samengesteld uit verschillende niet polaire lipiden en poly-onverzadigde omega 3 vetzuren ( OTA, ETA en DHA vetzuren) ontrokken aan de groenlippige mossel van Nieuw-Zeeland ( Perna canaliculus).

Het gepatenteerd Perniso® productieprocess berust op de extractie van gestabiliseerde en chemisch vrije vetzuur extracten.

De stabilisatie van Perniso® is verzekerd door de encapsulering van het extract met een natuurlijke antioxydans (  Vitamine E ).

De capsules bevatten geen kunstmatige ingrediënten, noch melk, gist, tarwe of gluten.

De capsules en ingrediënten zijn halal gecertifiëerd.

* Bron :Institut Seffid

** (2002;20: 596-600 )

*** Lyprinol: de PCSO-524™ is buiten België verdeeld onder de Lyprinol® merknaam.

In België en in het G.H. Luxemburg wordt de PCSO-524™ verdeeld onder het merknaam Perniso®.

 

U vindt het product Perniso® tegen een verlaagde prijs op onze online apotheek :

 

 

 

 

 

 

 

 

+Publié dans Nutrithérapie, Pathologie | Marqué avec anti-inflammatoires, arthropathie chronique dégénérative, arthrose, asthme, cartilage articulaire, dha, endurance athlète, lyprinol, maoris, moule orles vertes, récupération, sportifs, VO2 max,artrose, mosselen, astma, Ontstekingswerend middel